אלוהים נמצא בפרטים – האם משנה לאלוקים אם אני מדליק אור בשבת?

שאלה: "האם משנה לאלוקים אם אני מדליק אור בשבת?
או אם נפלו 3 טיפות חלב למרק עוף שלי?"

תמצית תשובה: הפרטים הכי קטנים בבריאה מראים על חכמה עצומה ושאלוקים חושב וחשב על כל פרט הכי קטן, העולם הגשמי מקביל ומלמד אותנו גם על העולם הרוחני.

תשובה בהרחבה מעט: כל דבר גדול בנוי מחלקיקים קטנים.
הגדולה של היהדות שהיא נבחנת בפרטים הקטנים כמו גם בטבע ובטכנולוגיה, ג'וק קטן שיהיה חסר במחשב שלנו, והמחשב לא עובד, נמק קטן במוח והאדם כבר לא פועל נורמאלי, גם פצצת אטום יכולה לפעול או לא… על ידי לחיצת מחשב אחת.

רוחניות זה אותו עיקרון- כדי לחיות בהרמוניה בעולם הרוחני אנו נדרשים לחיות על התדר הנכון שהוא רצון השם,וככל שהתדר יהיה מכוון יותר טוב ומדויק כך השלימות הרוחנית שלנו תתגבר.

בהתבוננות בכל פרט בבריאה  ניתן לראות איך הכל מדוייק.

בכל פרט בבריאה, רואים איך אלוקים חשב על הפרטים הקטנים ביותר שיהיו מדויקים, גם בעולם הרוחני אלוקים חשב על כל פרט הכי קטן שיועיל לנו, גם אם אין אנחנו יודעים איך הפרט הקטן מועיל לנו ולנשמתינו.

ואם תשאל למה הוא ברא כל פרט קטן שישפיע עלינו? בגלל שהמבחן האמיתי שלנו זה לא רק אם אנחנו יכולים לעשות דברים "גדולים" ולקבל מדליות וטפיחות על השכם, כולנו נעזור לזקינה עם הסלים הכבדים שחוצה את הכביש, כולנו נציל ילד שצועק לעזרה והולך לטבוע.

אבל האם אנחנו יכולים להתמיד במעשים הטובים יום אחר יום?

במעשים הפעוטים  ניתן להכיר את האדם , גם אלוקים בוחן אותנו במעשים הקטנים , האם אנחנו עוזרים גם כשלא רואים אותנו? האם אנחנו משקיעים במצוות גם ה"קטנות" – ועל זה העולם הרוחני שלנו נבנה, הרבה יותר מהמעשים ה"גדולים" והחד פעמיים.

לא לחינם אומר הרמב"ם שעדיף לחלק לצדקה 1000ש"ח ל- 1000 עניים לכל אחד שקל אחד, מאשר לתת לעני אחד 1000 ש"ח, כי בנתינה ל- 1000 עניים יש 1000 נתינות שמקנה בליבנו את מידת הנדיבות יותר מאשר נתינה אחת.

בנוסף רק אלוקים קובע מה מעשה גדול ומה מעשה קטן, אנחנו בעיני בשר ודם לא יכולים לבחון ולדעת את ההשפעות ששל כל מצווה או עבירה.

לא לחינם אמר התנא באבות "הווי רץ למצוה קלה כבחמורה" – כי אין אנחנו יכולים לדעת כמות השכר לכל מצווה. תגיד לי מי יותר גדול: מי שרואה רק למרחקים ארוכים או מי שרואה גם למרחקים ארוכים וגם למרחקים קצרים?
מי יותר רופא מומחה מי שיודע לרפאות רק מחלות קשות או מי שיודע לרפאות גם מחלות קשות וגם מחלות קלות?

מי שיעיין בזוהר יראה עד כמה מעשה שנראה "קטן" תלויים בו עולמות שלמים שמגיעים לתיקונם בזכות מעשה "קטן" של יהודי.
( ההסבר המתומצת מדוע אלוקים ברא אותנו הוא: שמטבע הטוב להטיב, אלוקים הטוב המוחלט מעוניין לתת לנו את הטוב ביותר ואת הטוב הנצחי.
כל אדם שמקבל משהו בחינם הוא מתבייש וככל שהדבר שהוא קיבל הוא יותר יקר כך הבושה יותר גדולה, חיי נצח זו המתנה הכי גדולה ויקרה שיש בעולם.
לכן אלוקים שם אותנו כאן כדי שנתגבר על הניסיונות, נבחר בטוב ונעבוד אותו ואז נזכה לחיי נצח ללא בושה כי התאמצנו למען זה.)

הרעיון שאלוקים לא מתעניין ב"דברים קטנים" אין בו כדי להגדיל את אלוקים אלא להיפך, דווקא טענה זו מקטינה את גדולת האלוקים.
כי כשטוענים שאלוקים מתעניין רק בדברים הגדולים אז בעצם מקטינים את יכולתו של אלוקים שהוא מהות אינסופית הכוללת בתוכה את הכל! לכן על פי היהדות אלוקים כל כך גדול שהוא מקיף ומכיל ויודע מכל פרט בבריאה בין אם זה הפרט הכי גדול ובין אם זה הפרט הכי קטן.
בנוסף לכך אנחנו צריכים לדעת שאין לנו כל אפשרות לקבוע מהו "עניין" קטן ומהו "גדול" שהרי רק אלוקים יודע מה גדול ומה קטן, יתכן דבר שבעינינו קטן ובעיני אלוקים הוא גדול וכן להיפך, יתכן משהו שבעיננו הוא לא חשוב ובמבט אלוקי הוא הכי חשוב.
כיוון שאלוקים הינו נעלה גם מעל היקום כולו, הרי לא מפני שכך יאה לאלוקים לברוא עולם – לכן הוא באר אותו, אלא מפני שרצה, וזאת מטעמים השמורים עמו, ואותם טעמים יכולים גם לגרום שירצה להתעניין בעניינים שנראים בעיננו "קטנים".

לכן אין אנחנו יכולים למדוד דברים מה קטן ומה גדול כי אלוקים הוא היודע והוא הקובע מה גדול ומה קטן.
ואם הוא ציווה משהו או התגלה אלינו סימן שזה חשוב וקובע.
ועוד נקודה- את זה אמיתות התורה כמו גם את מעמד הר סיני ניתן להוכיח שהיה מעמד בו אלוקים התגלה לעם שלם, לכן כבר לא שייך לטעון שאלוקים לא מתעניין בנו, כי אלוקים התגלה אלינו ונתן לנו את התורה וניתן להוכיח זאת, ואם הוא התגלה ונתן לעם ישראל את התורה זה מראה שהוא כן מתעניין בנו ובמעשינו.

אלוהים נמצא בפרטים